Povijest kluba

Preko 50 godina postojanja nogometnog kluba u Markuševcu i 30 godina kontinuiranog rada NK PRIGORJE – Markuševec.
Ovom prigodom imamo za cast prisjetiti se mnogih naših nogometaša,koji su igrali nogomet u našem klubu i bili prvi registrirani igraci .
U tim danima novih nogometnih pocetaka , pamtimo ih kako su tada bili su još gotovo golobradi djecaci , a danas su vec ponosni djedovi .
O kako brzo protjece vrijeme , no sjecanja naših clanova još su uvjek svježa, dapace toliko snažna da cak i pamtimo i mnoge lijepe trenutke vrlo precizno i detaljno.
Svima nam je još u ugodnom prisjecanju vrijeme NOGOMETNIH TURNIRA u Markuševcu , sedamdesetih godina 20-tog stoljeca , pa tako i velikog Svibanjskog turnira 1975 godine..

Zbog znacaja i velicine tog nogometnog turnira uoceno je tada dosta kvalitetnih pojedinaca i perspektivnih igraca , koje je bio cilj okupiti u nogometnom klubu.

U to vrijeme velikom broju naših mještana bila je još vrlo živa uspomena na NK PRIGORJE iz 1955 godine , koji je kratko postojao ( cca 3 godine), no okupio niz vrsnih igraca koji nsu potom igrali u drugim zagrebackim nogometnim klubovima.

Naime u tijeku igranja utakmica tog turnira zaceta je ideja o ponovnom osnivanju nogometnog kluba i to u usmenom dijalogu gospodina Franje Novosela i Zvonka Meštrica, koji su odlucili okupiti i druge entuzijaste u osnivacki odbor .

Incicijativni odbor za osnivanje nogometnog kluba sastojao se od 5 clanova:

1. Franjo Novosel
2. Zvonko Meštric
3. Branko Jantol
4. Stjepan Jug
5. Vlado Ciglenecki

Inicijativni odbor je sazvao osnivacku skupštinu dana 03.09.1975 godine.
Na Osnivackoj skupštini održanoj u prostoji tadašnje MZ Markuševec izabrani su:
clanovi predsjedništa (21 clan) ,predsjednik, podpredsjednik i blagajnik kluba.

Izabrani su slijedeci clanovi predsjedništva:

1. Franjo Novosel
2. Filip Ilic
3. Juraj Kota ( sada pokojni )
4. Stjepan Šantek
5. Nikola Lukacin – delegiran ispred M.Z Markuševec
6. Vlado Ciglenecki
7. Franjo Jurkovic
8. Tomislav Biloglav
9. Mirko Kravaršcan ( sada pokojni )
10. Rudolf Cokol
11. Vjekoslav Miklec
12. Branko Jantol
13. Zvonimir Meštric
14. Ivan Miklec ( sada pokojni)
15. Vid Kravaršcan ( sada pokojni)
16. Stjepan Jug
17. Rudolf Šelendic
18. Vid Kobasic
19. Josip Kobasic
20. Rudolf Sitar ( sada pokojni )
21. Stjepan Hadžic – delegiran ispred M.Z Markuševec
Okupljanje mještana prije osnivacke skupštine NK PRIGORJA
Markuševec 03.09. 1975 ispred MZ Markuševec
Na toj osniva?koj skupštini za predsjednika kluba je izabran Franjo Novosel , dok je za podpredsjednika izabran Stjepan Šantek , a na dužnost prvog tajnika izabran je Branko Jantol.
Preostali obnašatelji dužnosti od znacaja za pocetak funkcioniranja kluba birani su na Prvoj sjednici predsjedništva i to :

-za blagajnika je izabran je bio Filip Ilic
-za tehnickog referenta izabran je Zvonimir Meštric

Clanovi nadzornog odbora bili su :

1. Vlado Ciglenecki – predsjednik
2. Ivan Miklec – clan ( sada pokojni )
3. Josip Ferencak – clan

Prvi trener nogometne momcadi bio je Rudolf Sitar koji je takoder bio je izabran na prvoj sjednici predsjedništva , dok je za oružara bio izabran Vid Kobasic ( vl. Staro gnijezdo).

Odmah po izboru dužnosnika kluba pristupilo se postupku registracije 30 igraca prve momcadi kao prvom zadatku , te prihvacanju Statuta kluba, kao i ostalim prioritetima.
Potom je sva dokumentacija dostavljena zagrebackom nogometnom savezu (ZNS-u).
Napokon registriran je naš nogometni klub pod imenom NK PRIGORJE – Markuševec , a za službenu boju kluba uzeta je zelena boja – boja z naših prigorskih bregov.
Sad smo napokon imali klub , ali ne i sve uvjete za pocetak natjecanja, jer nismo imali nogometni teren, pa smo isti morali pronaci u blizini Markuševca, da bi se naša nogometna momcad pocela natjecati u tadašnjim nogometnim razredima opcinske lige.

Tako smo igrali na igralištima NK DUBRAVA; NK RIZ; NK MAKSIMIR ; na tadašnjem vojnom centru Svetice, i na pomocnom igralištu NK DINAMO.

Uz sve teškoce natjecanja po tudim igralištima ( dakle i kad smo bili domacini bili smo zapravo gosti ), prva momcad NK PRIGORJE- Markuševec stasala je u kvalitetnog zonskog ligaša.
Kako je pred nama bio težak put kako napraviti vlastito igralište ,od lokacije terena do velikih materijalnih troškova, poceli smo razmatrati neke ideje na predsjedništvu.
Rješenje je pronaceno, tako da je jedno zapušteneno zemljište zaraslo u grmlje i šikaru , te puno starog otpada ispod O.Š. Markuševec , (dakle današnje nogometno igralište) odabrano za lokaciju nogometnog terena..

Kako su te parcele bile u vlasništvu crkve, a djelom i u vlasništvu mještana , zapoceli smo prvenstveno rješavati imovinsko-pravne odnose.

Moramo napomenuti da smo imali veliku pomoc naših mještana , jer smo u kratkom vremenu od samo nekoliko mjeseci prikupili novac u iznosu od 12.000.000,00 ( dvanaest milona dinara ) za otkup zemljišta od privatnih vlasnika.
Izgradanja igrališta trajala je punih 5 godina , a dovršili smo ga uz materijalnu pomoc tadašnjeg SIZ-a opcine Maksimir.

Napokon 03.11.1980 igralište je bilo dovršeno i svecano otvoreno dan poslije 4.11.1980-te godine.
Na svecanom otvaranju igrališta bili su prisutni mnogi tadašnji visoki politicki dužnosnici ( podpredsjednik Sabora RH ; tajnik ZNS ( zagrebackog nogometnog saveza) Duka Prelog , predsjednik opcine Maksimir – Vid Rocic, kao i tajnik SIZ-a za fizicku kulturu opcine Maksimir Mladen Horvat.

tadašnji nazivi pojedinih institucija u RH
U prigodi otvorenja nogometnog igrališta NK PRIGORJE , naše kulturno umjetnicko društvo KUD Prigorec iz Markuševca izvelo je bogat kulurno-umjetnicki program .
Naravno glavna svecanost otvaranja nogometnog igrališata bila je obilježena igranjem nogometne utakmice izmedu prvih momcadi NK Dinamo i NK Prigorje.
Utakmica je igrana na terenu pokrivenom visokim snijegom i uz snježne padaline , dakle uz nenadane zimske uvjete za pocetak mjeseca studenog (04.11.1980).
Mještani Markuševca su takoder dali svoj veliki doprinos ovoj svecanosti , te je tako unatoc lošem vremenu njih preko 1000 došlo na otvaranje nogometnog igrališta i bodrilo igrace obiju momcadi.
Navijalo se uglavnom za domacu momcad.

Ipak pobjedila je iskusnija prvoligaška momcad , te je rezultat NK Prigorje – NK Dinamo bio 4 :2 za goste.
Svecanom otvorenju nogometnog igrališta u Markuševcu pridružili su se i drugi prijateljski klubovi : NK Dubrava; NK Maksimir i NK RIZ.
Uz igralište morali smo tada rješiti problem svlacionica , kupaonica i klubskih prostorija, a rješenje je iznadeno uz razumjevanje OŠ Markuševec .
Te prostorije koristimo još i danas, mada je bilo pokušaja da se naprave klubske prostorije sa svim sadržajima , sa sjeverozapadne strane nogometnog igrališta.
Otvaranjem igrališta natjecateljski uvjeti su se bitno poboljšali, te je klub NK PRIGORJE lakše dolazio do potrebnih sredstava, zahvaljujuci mnogobrojnoj publici na svakoj utakmici, te stalnim donacijama mještana .
Uz sve mještane , obrtnike te male poduzetnike koji su bili redoviti i stalni donatori kluba posebno se prisjecamo donacije autobusa na korištenje za potrebe kluba od strane tadašnjeg predsjednika NK PRIGORJE gospodina Vjekoslava Kobasic.
Naime ti autobusi su prevozili igrace na gostujuce utakmice uglavnom duž cjele Hrvatske , kao i na pripreme igraca, te prijateljske utakmice cak i u Njemacku.
Uz prijevoz igraca autobusi su korišteni i za prijevoz putnika tj. naših mještana na relaciji Markuševec – Kaptol, što je tada bilo od vitalnog interesa i za mještane Markuševca, Bacuna , Gracana , jer nije postojala sadašnja autobusna linija za Mihaljevac. Prihod od prijevoza mještana pokrivao je troškove goriva i održavanja autobusa oko 3 godine, dok se isti nisu poceli ucestalo kvariti.

Kako je u tom vremenu klub prerastao u respektabilnu momcad , nudili su nam se dosta kvalitetni igraci iz drugih klubova .
Igracka pojacanja dala su rezultate , te pojacani s tim igracima NK PRIGORJE Markuševec ulazi u REGIONALNU LIGU 1985 –te godine.
Odlucujucu utakmicu za ulazak u regionalnu nogometnu ligu igrali smo protiv NK OROSLAVLJE iz Orslavlja , te smo pobjedom osigurali najveci uspjeh kluba na njegovu 10-tu obljetnicu postojanja.
1987, nakon najvecih dosega kluba u dosadašnjoj povijesti, došlo je nažalost do osipanja igrackog kadra, promjena trenera , te je klub uz ostale poteškoce, pa i financijske ispao u zagrebacku zonu , da bi se danas natjecali u II zagrebackoj ligi.

Sadašnja uprava suocava se s velikim financijskim problemima , obzirom na troškove za natjecanja i treniniranja preko 150 igraca svih uzrasta.

Danas je NK Prigorje jedini nogometni klub u cetvrti Podsljeme, a ponosni smo cinjenicom da klub okuplja djecu i mladež i iz susjednih cetvrti Maksimir i Dubrava.
Pri klubu djeluje sedam kategorija od zagica, limaca, mladih i starijih pionira, juniora, seniora i veterana s ukupno 150 clanova.
U klubu smo na vrijeme shvatili koliko nam je važan strucan i pedagoški rad, te smo vlastitim sredstvima uspjeli osposobiti cetiri trenera za rad sa svim kategorijama.
Primarni cilj nam je uvijek, a danas pogotovo bio odgojni rad s djecom i mladima.

Svako dijete koje smo usmjerili ka sportu, a udaljili od poroka današnjeg suvremenog društva smatramo velikim uspjehom.

Iz istih smo razloga pokrenuli i danas vec tradicionalni turnir mladeži koji se odigrava na kraju natjecateljske sezone u 6. mjesecu.
Sve kategorije našeg kluba ukljucene su u natjecanje razlicitih stupnjeva zagrebackog nogometnog saveza. Problemi s kojima se danas susrecemo, slicni su onima iz prošlosti, na glavnom i jedinom terenu godišnje se odigra oko stotinjak samo prvenstvenih utakmica, a pridodamo li k tome i isto toliko treninga svake kategorija i prijateljske utakmice, neizbježno se postavlja pitanje rješavanja prostora za pomocne terene.
Za podizanje strucnih standarda u radu s djecom potrebna su i znatno veca materijalna sredstva, a kao i u svim sportovima i manjim klubovima problem je nedostatak i financijskih sredstava koji bi mogli pratiti sve naše planove i zamisli. Uz dužno poštovanje svim našim dosadašnjim donatorima i ljudima dobre volje, uspjeli smo sacuvati zdrave temelje, ljudske i sportske vrijednosti našega prigorskog kraja.
Dosadašnji predsjednici NK PRIGORJE – Markuševec bili su :

Franjo Novosel
Stjepan Šantek
Josip Ferencak
Tomislav Biloglav
Vjekoslav Kobasic
Marijan Kršic
Krunoslav Patalen
Branko Jantol
Vlado Kralj
Krešimir Šuškovic
Zvonimir Meštric – sadašnji predsjednik izabran 25.04 2005 godine

NK PRIGORJE MARKUŠEVEC