Povijest kluba

Preko 50 godina postojanja nogometnog kluba u Markuševcu i 30 godina kontinuiranog rada NK Prigorje – Markuševec.
Ovom prigodom imamo čast prisjetiti se mnogih naših nogometaša koji su igrali nogomet u našem klubu i bili prvi registrirani igrači.
U tim danima novih nogometnih početaka pamtimo kako su tada bili još gotovo golobradi dječaci, a danas su već ponosni djedovi.
O kako brzo protječe vrijeme! No, sjećanja naših članova još su uvjek svježa, dapače toliko snažna da čak pamtimo i mnoge lijepe trenutke vrlo precizno i detaljno.

Svima nam je još u ugodnom prisjećanju vrijeme nogometnih turnira u Markuševcu sedamdesetih godina 20. stoljeća, pa tako i velikog Svibanjskog turnira 1975. godine.
Zbog značaja i veličine tog nogometnog turnira uočeno je tada dosta kvalitetnih pojedinaca i perspektivnih igrača, koje je bio cilj okupiti u nogometnom klubu.
U to vrijeme, velikom broju naših mještana bila je još vrlo živa uspomena na NK Prigorje iz 1955. godine, koji je kratko postojao (cca 3 godine), no okupio niz vrsnih igrača koji su potom igrali u drugim zagrebačkim nogometnim klubovima.
Naime, u tijeku igranja utakmica tog turnira začeta je ideja o ponovnom osnivanju nogometnog kluba i to u usmenom dijalogu gospodina Franje Novosela i Zvonka Meštrića, koji su odlučili okupiti i druge entuzijaste u osnivački odbor.

Inicijativni odbor za osnivanje nogometnog kluba sastojao se od 5 članova:
1. Franjo Novosel
2. Zvonko Meštrić
3. Branko Jantol
4. Stjepan Jug
5. Vlado Ciglenečki

Inicijativni odbor je sazvao osnivačku skupštinu dana 03.09.1975. godine.
Na Osnivačkoj skupštini održanoj u prostoriji tadašnje MZ Markuševec izabrani su članovi predsjedništa (21 član), predsjednik, potpredsjednik i blagajnik kluba.

Izabrani su sljedeći članovi predsjedništva:
1. Franjo Novosel
2. Filip Ilić
3. Juraj Kota (sada pokojni)
4. Stjepan Šantek
5. Nikola Lukačin – delegiran ispred M.Z Markuševec
6. Vlado Ciglenečki
7. Franjo Jurković
8. Tomislav Biloglav
9. Mirko Kravaršćan (sada pokojni)
10. Rudolf Cokol
11. Vjekoslav Miklec
12. Branko Jantol
13. Zvonimir Meštrić
14. Ivan Miklec (sada pokojni)
15. Vid Kravaršćan (sada pokojni)
16. Stjepan Jug
17. Rudolf Šelendić
18. Vid Kobasić
19. Josip Kobasić
20. Rudolf Sitar (sada pokojni)
21. Stjepan Hadžić – delegiran ispred M.Z Markuševec


Okupljanje mještana prije osnivačke skupštine NK Prigorja Markuševec 03.09.1975. ispred MZ Markuševec
Na toj osnivačkoj skupštini za predsjednika kluba je izabran Franjo Novosel, dok je za potpredsjednika izabran Stjepan Šantek, a na dužnost prvog tajnika izabran je Branko Jantol.
Preostali obnašatelji dužnosti od značaja za početak funkcioniranja kluba birani su na Prvoj sjednici predsjedništva, i to:

  • za blagajnika izabran je Filip Ilić
  • za tehničkog referenta izabran je Zvonimir Meštrić

Članovi nadzornog odbora bili su:

  •  Vlado Ciglenečki – predsjednik
  •  Ivan Miklec – član (sada pokojni)
  •  Josip Ferenčak – član

Prvi trener nogometne momčadi bio je Rudolf Sitar, koji je također bio izabran na prvoj sjednici predsjedništva, dok je za oružara bio izabran Vid Kobasić (vl. Staro gnijezdo).

Odmah po izboru dužnosnika kluba pristupilo se postupku registracije 30 igrača prve momčadi kao prvom zadatku, te prihvaćanju Statuta kluba, kao i ostalim prioritetima.
Potom je sva dokumentacija dostavljena Zagrebačkom nogometnom savezu (ZNS-u).
Napokon, registriran je naš nogometni klub pod imenom NK Prigorje – Markuševec, a za službenu boju kluba uzeta je zelena boja – boja z naših prigorskih bregov.
Sada smo napokon imali klub, ali ne i sve uvjete za početak natjecanja jer nismo imali nogometni teren, pa smo isti morali pronaći u blizini Markuševca kako bi se naša nogometna momčad pocela natjecati u tadašnjim nogometnim razredima općinske lige.

Tako smo igrali na igralištima NK Dubrava, NK RIZ, NK Maksimir, na tadašnjem vojnom centru Svetice i na pomoćnom igralištu NK Dinamo.
Uz sve teškoće natjecanja po tuđim igralištima (dakle, i kad smo bili domaćini bili smo zapravo gosti), prva momčad NK Prigorje - Markuševec stasala je u kvalitetnog zonskog ligaša.

Kako je pred nama bio težak put kako napraviti vlastito igralište, od lokacije terena do velikih materijalnih troškova, počeli smo razmatrati neke ideje u predsjedništvu.
Rješenje je pronađeno; jedno zapušteno zemljište zaraslo u grmlje i šikaru te puno starog otpada ispod O.Š. Markuševec (dakle današnje nogometno igralište) odabrano je za lokaciju nogometnog terena. Kako su te parcele bile u vlasništvu crkve, a djelom i u vlasništvu mještana, započeli smo prvenstveno rješavati imovinsko-pravne odnose.

Moramo napomenuti da smo imali veliku pomoć naših mještana jer smo u kratkom vremenu od samo nekoliko mjeseci prikupili novac u iznosu od 12.000.000,00 (dvanaest milijuna dinara) za otkup zemljišta od privatnih vlasnika.
Izgradnja igrališta trajala je punih 5 godina, a dovršili smo ga uz materijalnu pomoć tadašnjeg SIZ-a općine Maksimir.

Napokon, 03.11.1980. igralište je bilo dovršeno i svečano otvoreno dan poslije; 4.11.1980. godine.
Na svečanom otvaranju igrališta bili su prisutni mnogi tadašnji visoki politički dužnosnici (potpredsjednik Sabora RH, tajnik ZNS (Zagrebačkog nogometnog saveza) Duka Prelog, predsjednik općine Maksimir Vid Ročić, kao i tajnik SIZ-a za fizičku kulturu općine Maksimir Mladen Horvat.

U prigodi otvorenja nogometnog igrališta NK PRIGORJE naše kulturno umjetničko društvo Prigorec iz Markuševca izvelo je bogat kulturno-umjetnički program. Naravno, glavna svečanost otvaranja nogometnog igrališta bila je obilježena igranjem nogometne utakmice izmedu prvih momčadi NK Dinamo i NK Prigorje.
Utakmica je igrana na terenu pokrivenim visokim snijegom i uz snježne padaline, uz nenadane zimske uvjete za početak studenog (04.11.1980).
Mještani Markuševca su također dali svoj veliki doprinos ovoj svečanosti, te je tako, unatoč lošem vremenu, njih preko tisuću došlo na otvaranje nogometnog igrališta i bodrilo igrače obje momčadi. Navijalo se uglavnom za domaću momčad. Ipak, pobjedila je iskusnija prvoligaška momčad, te je rezultat NK Prigorje – NK Dinamo bio 4 :2 za goste.

Svečanom otvorenju nogometnog igrališta u Markuševcu pridružili su se i drugi prijateljski klubovi: NK Dubrava, NK Maksimir i NK RIZ.
Uz igralište, morali smo tada riješiti problem svlačionica, kupaonica i klupskih prostorija, a rješenje je nađeno uz razumjevanje OŠ Markuševec. Te prostorije koristimo još i danas, mada je bilo pokušaja da se naprave klupske prostorije sa svim sadržajima na sjeverozapadnoj strani nogometnog igrališta.
Otvaranjem igrališta natjecateljski uvjeti su se bitno poboljšali, te je klub NK Prigorje lakše dolazio do potrebnih sredstava, zahvaljujući mnogobrojnoj publici na svakoj utakmici te stalnim donacijama mještana.


Uz sve mještane, obrtnike te male poduzetnike, koji su bili redoviti i stalni donatori kluba, posebno se prisjećamo donacije autobusa na korištenje za potrebe kluba od strane tadašnjeg predsjednika NK Prigorje gospodina Vjekoslava Kobasića.
Naime, ti autobusi su prevozili igrače na gostujuće utakmice duž cijele Hrvatske, kao i na pripreme igrača te prijateljske utakmice čak i u Njemačku.
Uz prijevoz igrača, autobusi su korišteni i za prijevoz putnika tj. naših mještana na relaciji Markuševec – Kaptol, što je tada bilo od vitalnog interesa i za mještane Markuševca, Bačuna i Gračana jer nije postojala sadašnja autobusna linija za Mihaljevac. Prihod od prijevoza mještana pokrivao je troškove goriva i održavanja autobusa oko 3 godine, dok se isti nisu počeli učestalo kvariti.

Kako je u tom vremenu klub prerastao u respektabilnu momčad, nudili su nam se dosta kvalitetni igrači iz drugih klubova.
Igračka pojačanja dala su rezultate, te pojačani s tim igračima NK Prigorje Markuševec ulazi u regionalnu ligu 1985. godine.
Odlučujuću utakmicu za ulazak u regionalnu nogometnu ligu igrali smo protiv NK Oroslavlje iz Oroslavlja, te smo pobjedom osigurali najveći uspjeh kluba na njegovu 10. obljetnicu postojanja.
Godine 1987., nakon najvećih dosega kluba u dotadašnjoj povijesti, došlo je nažalost do osipanja igračkog kadra, promjena trenera, te je klub uz ostale poteškoće, pa i financijske, ispao u zagrebačku zonu da bi se danas natjecali u II. zagrebačkoj ligi.

Sadašnja uprava suočava se s velikim financijskim problemima, s obzirom na troškove za natjecanja i treniniranja preko 150 igrača svih uzrasta.

Danas je NK Prigorje jedini nogometni klub u četvrti Podsljeme, a ponosni smo činjenicom da klub okuplja djecu i mladež i iz susjednih četvrti Maksimir i Dubrava.
Pri klubu djeluje sedam kategorija; zagići, limači, mlađi i stariji pioniri, juniori, seniori i veterani s ukupno 150 članova.
U klubu smo na vrijeme shvatili koliko nam je važan stručan i pedagoški rad, te smo vlastitim sredstvima uspjeli osposobiti četiri trenera za rad sa svim kategorijama.
Primarni cilj nam je uvijek, a danas pogotovo, bio odgojni rad s djecom i mladima.

Svako dijete koje smo usmjerili ka sportu a udaljili od poroka današnjeg suvremenog društva smatramo velikim uspjehom.

Iz istih smo razloga pokrenuli i danas već tradicionalni turnir mladeži koji se odigrava na kraju natjecateljske sezone u 6. mjesecu.
Sve kategorije našeg kluba uključene su u natjecanje različitih stupnjeva Zagrebačkog nogometnog saveza. Problemi s kojima se danas susrećemo slični su onima iz prošlosti; na glavnom i jedinom terenu godišnje se odigra oko stotinjak samo prvenstvenih utakmica, a pridodamo li k tome i isto toliko treninga svake kategorije i prijateljske utakmice, neizbježno se postavlja pitanje rješavanja prostora za pomoćne terene.
Za podizanje stručnih standarda u radu s djecom potrebna su i znatno veća materijalna sredstva, a kao i u svim sportovima i manjim klubovima problem je nedostatak i financijskih sredstava koji bi mogli pratiti sve naše planove i zamisli. Uz dužno poštovanje svim našim dosadašnjim donatorima i ljudima dobre volje, uspjeli smo sačuvati zdrave temelje, ljudske i sportske vrijednosti našega prigorskog kraja.

Dosadašnji predsjednici NK Prigorje – Markuševec bili su:
Franjo Novosel
Stjepan Šantek
Josip Ferenčak
Tomislav Biloglav
Vjekoslav Kobasić
Marijan Kršić
Krunoslav Patalen
Branko Jantol
Vlado Kralj
Krešimir Šušković
Zvonimir Meštrić – sadašnji predsjednik izabran 25.04 2005. godine


NK PRIGORJE MARKUŠEVEC